Nordisk Jernbane Musikstævne

22. - 24. Maj 1998

 

Denne side er temmelig lang. Men den er helt sikkert værd at vente på .....


Klip fra vores dagbog :


Københavns Jernbane Orkester har haft den store fornøjelse at være den praktiske arrangør af forårets store musik-begivenhed - det 11. nordiske jernbane musikstævne.

Alt i alt synes vi selv - og stort set alle dem, vi har spurgt - at det er gået rigtig godt. Men der er naturligvis altid i så stort et arrangement både plusser og minusser.

Hvad der vejer mest afhænger naturligvis af øjet, der ser og øret, som hører.

Vi synes selv, at noget af det største var opevelsen af, hvordan ca. 550 festlige, glade og noget højrøstede musikglade (-gale) mennesker pludselig blev helt stille - ja, fuldstændig lydløse, da Trio Rococco begyndte at spille under festbanquetten lørdag aften.

Og det væste var, da guiderne fra Hjemmeværnet, som skulle styre stjerne-marchen gennem den Københavnske trafik (og mange vejarbejder...) - udeblev !

Måske synes du, kære læser, at andre ting er vigtigere og vejer mere - også selv om du måske ikke selv har kunnet været med, men blot er nysgerrig efter at høre om vort arrangement. Døm selv - for her er nogle klip fra vores dagbog - nogle få "oplevelser", som vi har haft i forbindelse med tilrettelæggelse - detailplanlægning - afvikling og efterbehandling - af det 11. Nordiske Jernbane Orkester Stævne nogenlunde i den rækkefølge, som vi oplevede dem .......

Dagbog for KJO-bestyrelsen om det Nordiske Jernbane Orkester Stævne

Forår 1996 - KJO siger ja til at arrangere stævnet.

Det er to år ude i fremtiden; der er masser af god tid !

Maj måned 1997 - 12 måneder inden "D-day"

Det første møde i bestyrelsen for Københavns Jernbane Orkester, hvor planlægningen af stævnet for første gang rigtigt blev diskuteret. ...... Der er god tid ! .....

Juni måned 1997 - 11 måneder inden "D-day"

Der er stadigvæk god tid - men nu skal alle de praktiske detaljer "lige" på plads.

1) Der skal være en fælles koncert. Hvor ?

Vi vil gerne have koncertsalen ved Sankt Annæ Gymnasium. Den er meget god at spille i, og der er mange lokaler ved siden af, som vi kan bruge til opvarmning, udpakning af instrumenter, omklædning m.v.

Måske kan vi også holde fest i den store kantine, som er ved siden af koncertsalen.

Vi beslutter at skrive til dem for at reservere lokalerne. Vi har brugt koncertsalen tidligere, og vi har gode personlige kontakter. Det skulle ikke være noget problem !

 

August måned 1997 - 9 måneder inden "D-day"

Vi får svar - der er ikke plads på Sankt Annæ Koncertsal !

Pinsekirkens Bevægelse (eller noget i den retning) skal bruge lokalerne - ikke til en koncert -koncertsalen er ledig. Men de skal holde et stor-møde i kantinen, og derfor må vi ikke spille inde i salen på samme tid.

Nu er der ikke længere god tid.

Det haster med at finde en koncertsal, hvor der også er plads til at holde kammeratskabsaften efter den lange stævnekoncert. Vi venter ca. 300-350 deltagere, så der skulle være flere muligheder i det Københavnske område.

På forespørgsel siger vi generøst, at alle orkestre er meget velkomne. Hvorfor skulle vores dødgode arrangement være forbeholdt "nogle få" ??

Desværre (?) betyder det efterhånden, at der er så mange tilmeldte orkestre og deltagere, at de fleste spillesteder i det københavnske område - incl. opland og forstæder - er for små. Hwa' nu ???

 

September måned 1997 - 8 måneder inden "D-day"

Tivolis koncertsal er en (oplagt ?) mulighed. Vi har også flere gode kontakter i Tivoli. Den må da være helt sikker !

(Nej det var den absolut ikke...)

Vi har faktisk fået tilsagn fra Øksnehallen. Der er bare lige det, at det koster omtrent det samme som en mellemstor bondegård - med småsprossede vinduer og det hele !

Er det virkelig vores eneste mulighed ?!??!

 

Slutningen af november 1997

Fra Sankt Annæ får vi nu at vide, at de har skiftet administration, restauratør m.m. så vi kan godt få salen alligevel. -

- JUBiiiiiiiiiiiiiiiiiiii -

 

Årsskifte 1997/98

Nu begynder det at gå stærkt. Mange af de små og store aftaler falder på plads.

Bedst var nok, da vi skulle vælge vin til middagen - en vinsmagning, som vi knapt nok kan huske med sikkerhed !

 

Mandag den 27. april 1998 - 4 uger inden "D-day"

General-strejke bryder ud i hele Danmark.

Der bliver hurtigt udsolgt i butikkerne af mælk, brød og ikke mindst gær !

Danskerne hamstrer varer som om der var udbrudt hungersnød eller 3. verdenskrig. Men det kan da umuligt påvirke vores stævne - der er jo en hel måned endnu ?

Alle virksomheder lukker, også dem, der skal trykke programmer, levere skilte, duge og lysestager, øl og vin ............. Hvad nu ???!?!!??

Hvis strejken varer længe, vil hele stævnet måske blive aflyst ??

Heldigvis slutter strejken allerede efter 10 dage - men det viser sig, at den har lavet slemme dønninger langt ind på sommeren !

 

Tirsdag den 19. maj - to dage endnu

Vi har (selvfølgeligt) brugt internettet meget flittigt til kommunikation med de deltagende orkestre. Næsten 100 e-mail's er det blevet til. Men der er stadigvæk på dette meget sene tidspunkt flere (norske) orkestre, som vi ikke kender de nøjagtige deltagerantal på !

Og så vil printeren pludselig ikke udskrive - kan vi nu heller ikke få lavet programmer til fredagens store stævne-koncert ?!??!

 

Torsdag den 21. maj klokken 11.10 - nu er det vist lige før ...

Københavns Universitet : Her skal oversættelsen af programmet til Finsk afhentes. MEN døren til universitetet er låst ! Vi har en aftale med den eneste finsk-lærer i Danmark, som skulle være på sit kontor et eller andet sted i universitets-bygningerne. Heldigvis er der en side-indgangsdør, som står på klem. Er ved at fare vild i det store universitets-komplex. Tak skæbne - det var lige med at ende med eksamen i antroposofilogi !

Endelig - har fundet den rigtige afdeling. Her er døren til lærerens kontor - også låst !!!

Læreren sidder nu alligevel derinde, og er ikke færdig med oversættelsen ! Der mangler heldigvis ikke ret meget. Nu skal vi bare have en diskette med teksten på Finsk, og så hjem til egen computer og flette det sammen med billeder og andet godt fra det dansksprogede program.

MEN - læreren bruger MAC !!!

Så kan disketten overhovedet ikke bruges i vores computer. Hvad nu !!?!??

Heldigvis kan læreren finde en computer, som kan konvertere imellem de to meget forskellige edb-systemer. Disketten i lommen og så afsted. Der er altså ikke ret megen tid tilbage.

 

Fredag den 22. maj

Nordisk Jernbane Orkester stævne 1998

Stævnet åbnes officielt ved modtagelse på Rådhuset klokken 13.00

 

Fredag morgen klokken 9.30 - 4 musikkorps fra Norge ankommer med båden Oslo-København

SJ Musikkår Stockholm står klar og spiller ved modtagelsen af de norske musikvenner. Vores guide, Søren Gottfredsen som skal tage sig af de fire norske orkestre, er også klar. Alle er meget klar.

Der kommer tre busser. Vi kigger længe efter den sidste ...

Men der er altså kun tre busser. Det norske rejsebureau har ikke vidst, at et musikkorps har meeeeeget bagage. De talte kun antallet af personer og troede åbenbart, at der var siddepladser nok i de tre busser. Mange må derfor stå op i bussen på vejen ud til hotellet, mens tubaer, trommer og meget andet optager siddepladserne.

Og hvad Søren Gottfredsen heller ikke ved, er at det norske rejsebureau også har opdelt orkestrene på to forskellige hoteller... Det er vist mere end kun een mand kan klare, men nu er vi på vej ud til hotellerne, og der er altså kun kommet een guide med.

 

Fredag den 22. maj klokken 13.00

Åbningen af stævnet går (næsten) efter planen. Ganske vist har et norsk orkester ikke læst deres program ordentligt, og ankommer for sent. Alle øvrige deltagere står og spiller nationalmelodier nok så nydeligt. Så den forsinkelse må vel anses for en mindre detalje. (Også selv om de ikke nåede den bus, der var bestilt til dem, men måtte kontakte det lokale politi og derfor blev kørt til centrum i en politibus !)

Receptionen på rådhuset går helt i top.

God stemning, god mad, tilfreds kulturborgmester, og masser af glade mennesker.

Transporten fra rådhuset til koncertsalen går derimod ikke helt efter planen. Det var hensigten, at nogle få busser skulle køre i pendulfart, men busselskabet stillede med 10-12 busser, så samtlige deltagere ankom samttidigt, hvorfor kapaciteten i ølhanerne helt klart slet ikke var tilstrækkelig ! Meget tæt på en katastrofe - i hvert fald kaos !

 

Fredag den 22. maj klokken 16.30 - 21.20

Koncert af alle medvirkende orkestre for alle medvirkende musikere. Efter manges udtalelser en flot og vellykket koncert. Dog var en enkelt orkester af den opfattelse, at de selv skulle bestemme, hvornår de skulle gøre deres entré på scenen - og den skulle åbenbart være tom i næsten 10 minutter forinden primadonna'erne fra Nyborg Jernbaneorkester indtog scenen - og så spillede de endda lidt mere tid, end alle andre orkestre.

Alt i alt blev hele koncertprogrammet dog kun ca. 20 minutter forlænget, så skaden var måske ikke så stor.

 

Fredag (nat) den 22. maj klokken 01.45

Efter en meget lang aften - og en god fest med både fejende dansemusik og andet godt, møder Jesper og Ulla fra stævneledelsen op på hotel Absalon. Men der er intet værelse til dem. Portieen har maaaange lister med maaaange notater og kruseduller på. Men oplysninger om Jespers værelse er ikke til at finde... Det er altså ikke særligt morsomt at stå med fyldte kufferter og andet håndbagage, midt om natten i København, uden tag over hovedet.....

Hotellets (meget unge) personale mener nok, at de kan driste sig til at tilbyde en øl på hotellets regning, mens de leder videre i deres maaaange papirer.

Jesper og Ulla finder ud af, at man godt kan bruge en overfyldt kuffert og en trækbasun-kasse til at lægge fødderne op på, mens man sidder og venter. Det giver da en lille smule hvile !

 

Fredag (nat) den 22. maj klokken 03.15

Man har nu fundet den meget savnede liste, hvor Jespers navn fremgår. Der skal altså være et værelse til ham - og Jesper er meget lettet. nu kan han endelig komme i seng for i aften.

MEN ak - der er faktisk ingen ledige værelser på hotellet. Man har lejet hans værelse ud til en anden, fordi man ikke havde den rigtige liste fremme, da der kom andre, "fremmede" gæster.

Nu bliver der ringet til hotel-direktøren. Han er sur over at blive vækket midt om natten. Men det er vand i sammenligning med Jespers humør på dette tidspunkt. Direktøren kan efterhånden godt se, at hans hotel har lavet en (alvorlig) fejl. Han tilbyder at finde et ledigt værelse på et andet hotel, som hans hotel vil betale for. Hvis der altså er ledige hotel-værelser at finde på denne tid af natten !

 

Fredag (nat) den 22. maj klokken 04.05

Jesper og Ulla har nu endelig fået et hotel-værelse. På et førsteklasses hotel, hvor der er al mulig luksus indbygget. Og på 17. etage, hvor udsigten er fantastisk. Men de er så trætte, at de kun har lyst til at sove. En bænk i parken havde været lige så godt !

De skal også have et hotelværelse næste nat. Men kan de nu også få lov til at beholde det fornemme værelse også næste nat ???

(((Nej, da)))

 

Lørdag den 23. maj

Nordisk Jernbane Orkester stævne 1998

Stjernemarch

Hvert orkester har fået tildelt en plads eller et torv, hvor de skal spille en lille koncert inden stjernemarchen påbegyndes på et bestemt klokkeslet. Guider fra Hjemmeværnet skal gå foran hvert orkester igennem byen, så alle orkestre ankommer med eet minuts mellemrum til Christiansborg Slotsplads, hvor alle orkestre skal spille sammen. Marchturene er alle spadseret igennem flere gange, og det hele er timet yderst præcist - næsten som en rigtig militæraktion. Set ovenfra vil det ligne en stjerne.

Hjemmeværnets guider skal komme klokken 09.30. Klokken 9.45 er de endnu ikke dukket op !!

Alt er meget tæt på kaos. KJO's orkester bliver til vores dirigents meget store utilfredshed stærkt reduceret da flere orkestermedlemmer må ud og lede efter bortkomne, udenlandske orkestre. . Nogle orkestre står et helt forkert sted, men spillet bliver der da. Og marchturene går på en eller anden måde også - selv om flere orkestre fandt helt andre veje frem til slotspladsen, end dem, der var marcheret igennem på forhånd, og timet og tilrettelagt.

Stockholms orkester tog simpelthen en taxa !

Taxaen kørte langsomt foran orkesteret, som marcherede med fuld musik i fin stil. Smart fundet på !

Og på en eller anden uforklarlig måde lykkedes hele stjernemarchen faktisk, og de planlagte fællesnumre blev spillet - dog indimellem med anderledes og ganske overraskende, udenlandske "fortolkninger" af Wonderfull Copenhagen og Københavner March, end vi selv havde ventet !

 

Lørdag den 23. maj - tur til Kronborg med veterantog

En meget vellykket tur.

Og stævneledelsen får et hårdt tiltrængt pusterum - dog kun for at blive konfronteret med nye problemer, som omhandler lørdagens festaften og festmiddag. Men nu var der ikke mere, som kunne ryste os. Alt blev klaret i fin stil, så alle kunne slappe af og nyde festaftenen.

 

Lørdag den 23. maj - festaften med festmiddag og meget andet

Efter vores mening - en fest helt i top.

Især underholdningen med Trio Rococco. De var lidt nervøse, da de pakkede ud og stillede deres instrumenter op, for det var en temmelig højrøstet forsamling af øl-drikkende musikere, som de stod overfor. Men så snart den første tone lød, fra Niels Eje's obo, så blev der fuldkomment stille. Man kunne lige netop ikke høre en knappenål falde til gulvet - på grund af obo'en. Snart satte også cello og harpe ind - og at høre den klassiske sammensætning kaste sig ud i swingende Beatles-numre og meget andet - det var ganske enkelt forrygende !

De 600 tilhørere turde knap nok rykke på en stol, for ikke at forstyrre, og imellem numrene larmede et bifald så stort, som havde de vundet MelodiGranPrix eller sådan noget - efter hvert eneste nummer.

Bestyrelsens overvejelser blev klart gjort til skamme - for under planlægningen havde man diskuteret, om deres honorar ikke var lige i overkanten i forhold til stævnets samlede budget - men det var det absolut ikke !!!

 

Søndag den 24. maj

Nordisk Jernbane Orkester stævne 1998

Hjemrejsedag - stævnet er slut

Da vi spadserede hjem fra flyvebådene, hvor vi havde spillet for de svenske orkesterdeltagere - og sikret, at de alle tog hjem til Sverige igen (vi turde ikke tage chancer på det punkt !) - mødte vi vores "venner" fra hjemmeværnet - opstillet med afspærring og det hele på Christiansborg Slotsplads.

Var de kommet en dag for sent ??!!?!?!

Så det ikke fuldstændigt ud som om, de var ved at gøre sig klar til at modtage en stjernemarch med 14 orkestre og 550 spillende jernbanemusikere ?!??!

Nej, dog ikke. Der var maratonløb eller noget i den retning i byen.

Og vi har endnu ikke fundet ud af, hvorfor de aldrig dukkede op til vores stævne. Selv om vi har aftalen på tryk - på politi-hjemmeværnets brevpapir; men hvad glæde har vi af det - nu ?

 

---o0o---

 

Efterskrift ....

Alt i alt synes vi, at det var et vellykket stævne, og vi er glade for, at så mange deltog. Det var kun de danske orkestre, der glimrede en del ved deres fravær - men det er dem selv, der er gået glip af en stor oplevelse. Vi var selv med, og det er vi glade for. Vi er også glade for den hjælp, vi fik. Alle skal have en stor tak. Vi vil ikke fremhæve nogen specielt, men alligevel - for Lars fra Randers, der spillede med os, skylder vi en meget stor tak. Ikke udpræget for hans musikalske formåen, selv om hans trompet da indtil flere gange ramte nogle rigtige, københavnske toner. Men fordi han kunne tage al den gas og spas, som vi ikke kunne dy os for at lave med ham. Han luskede ganske vist af midt om natten lørdag/søndag, men det var vist nok for at nå det første tog hjem til Nordjylland. Og han har helt sikkert haft meeeget at tænke over på den lange togtur hjem.

Vi har tænkt på at invitere ham med på vores efterårs-tur til Tyskland. Og vi er meeeget spændte på, om han siger ja !

---o0o---

På vegne af en meget brugt bestyrelse for KJO